Burek är en filodegspaj som äts mycket på Balkan. Burek är traditionellt sätt fylld med nötfärs, men kommer i olika fyllningar så som spenat & ost (zeljanica/burek med ost och spenat), sirnica (vitost/burek med ost), krompirusa (potatis/burek med potatis) är dem vanligaste sorterna.

BUREK

Filodeg

500 g Zlatni puder vetemjöl

260 ml ljummet vatten

15 g salt

Fyllning

500 g nötfärs

10 g salt

10 g svartpeppar

10 g Vegeta allkrydda

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

  1. Börja med att blanda ihop filodegen till en smet, knåda ordentligt. Forma till två större bollar.

  2. Låt degen vila i 1 h.

  3. Finhacka gul lök och tillsätt till köttet. Tillsätt salt, svartpeppar och Vegeta allkrydda. Blanda ordentligt. 

  4. Mjöla ett större bord och påbörja kavla ut filodegen. Målet är att få filodegen så tunn som möjligt, detta kan vara svårt i början och kräver sin övning. På Balkan använder man ofta en tunnare variant av kavel typ en som är lika tjock som en träkvast till sopborstar. Denna använder man till att lyfta och stretcha degen. Börja med att få degen så tunn som möjligt på det sättet och fortsätt sedan att försiktigt dra ut filodegen med händerna. 

  5. När filodegen är tunn måste man olja in den lite. Börja sedan att spida ut fyllningen längs med kanterna och rulla ihop till en burek. Upprepa processen tills fyllningen är slut. Gör en stor burek alternativt flera mindre. 

  6. Smörj in bureken med ytterligare lite olja när man lagt den i en ugnsfast form.

  7. Baka i en väl uppvärmd ugn, 200°C i ca 30 min eller tills gyllene.

  8. Servera tillsammans med flytande yoghurt som dricka.

produkter

Zlatni puder vetemjöl är framtaget just för att man ska kunna göra den bästa filodegen. Zlatni puder finns hos alla Willys butiker i mjölhyllan.

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910