Burek är en filodegspaj som äts mycket på Balkan. Burek är traditionellt sätt fylld med nötfärs, men kommer i olika fyllningar så som spenat & ost (zeljanica/burek med ost och spenat), sirnica (vitost/burek med ost), krompirusa (potatis/burek med potatis) är dem vanligaste sorterna.

BUREK

1 förpackning Plivit filodeg eller Plivit jufka

Fyllning:

600 g nötfärs

1 liten gullök

1 tsk Vegeta

1/4 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 msk solrosolja

  1. ​Börja med att finhacka gullöken och blanda med köttfärs, Vegeta, svartpeppar, lite salt och solrosolja.

  2. Ta fram filodegen och lägg på en duk eller bakplåtspapper.

  3. Ta fram en form och smörj med lite solrosolja. Börja sedan med att ta ett filodegsark och lägg ut en rad med kyckling på långsidan av filodegen. Rulla ihop till en lång rulle och rulla sedan ihop den som en liten snäcka. Upprepa tills köttfyllningen är slut.

  4. Värm ugnen till 200 C°.

  5. Pensla filodegen med lite smält smör och solrosolja. Sätt in i ugnen och låt gå i ca 20 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun.

  6. Servera tillsammans med crème fraiche och en sidosallad med tomat samt flytande yoghurt som dricka.

produkter

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910