hasselnötssmör med smak av bajadera

Ljust lager

65 g hasselnötter

35 g mandel

25 g mjölk

25 g florsocker

25 g smör

En nypa salt

En nypa vaniljpulver

 

Mörkt lager

100 g bakchoklad

50 g smör

100 g socker

1 matsked kakao

50 ml vatten

En nypa salt

 

  1. Börja med det mörka lagret. Koka ihop vatten, socker och kakao tills sockret är helt upplöst och vattnet kokar. Ta bort från värmen och tillsätt hackad choklad, salt och smör och blanda ihop allt. Låt svalna helt.

  2. Rosta hasselnötterna i en torr panna till det ljusa lagret. Ta bort skalen från hasselnötterna efter rostningen. Gör detsamma med mandlarna, men du behöver inte ta bort skalet från mandlarna.

  3. Mixa hasselnötterna och mandlarna i en mixer och mixa tills du får en helt len och smörliknande konsistens. Tillsätt mjölk, socker, salt och smör när du har en perfekt konsistens och mixa ihop allt. Häll över smeten i en förslutbar burk och förvara i kyl. Pålägget håller upp till 1 vecka i kyl.

Tips: om du inte vill använda vitt socker så går det utmärkt att byta ut mot ett annat sötningsmedel, håll bara koll på konsistensen av smeten.

receptet inspireras av 

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910