HEMMAGJORD BAJADERA

150 g finmixade och blancherade mandlar

100 g finmixade, rostade och skalade hasselnötter

250 g Kras Petite Beurre kex

200 g smör

100 g bakchoklad

100 g vit choklad

 

Sockerlag

185 g socker

1 tsk vaniljsocker

10 msk vatten

 

Glasyr

200 g Dorina bakchoklad

75 g smör

1 msk solrosolja

1 msk vatten

 

  1. Börja med att mixa Petite Beurre kexen. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, låt svalna en stund och ta bort skalen, mixa sedan hasselnötterna när dem svalnat helt. Mixa blancherade mandlar eller köp färdigmalda. Ta fram en bunke och blanda kexen,hasselnötterna och mandlarna. 

  2. Smält chokladen över ett vattenbad. Ta fram en kastrull och häll i socker och vaniljsocker, häll på 10 matskedar vatten. Blanda under hela tiden och låt småkoka på låg värme i ca. 5 min tills du får en tjockare konsistens på sockerlagen. Dra av från värmen och blanda ner smöret.

  3. Häll över sockerlagen över kexen och nötterna och blanda väl. Det kommer bli ungefär mellan 870–900 g smet. Mät upp 500 g smet i en bunke och låt resterande smet stå åt sidan. Tillsätt smält vit choklad till 500 g smeten i bunken, blanda. Tillsätt 2 matskedar mjölk om smeten blir för torr men överdriv inte då smeten ska vara mer spröd, inte klibbig. Tillsätt smält mörk choklad till den resterande smeten och blanda väl, tillsätt även här lite mjölk om du uppfattar att smeten inte går ihop. Eftersom alla kex inte är likadana och varje sockerlag inte är lika i tjockleken så kan texturen variera.

  4. Förbered en bakform ca 34 x 24 cm med bakplåtspapper, smöra lite lätt och häll ut den mörka smeten i formen. Använd händerna och pressa ut smeten till en jämn yta, ta ett bakplåtspapper och täck smeten, pressa smeten ytterligare med hjälp av ett glas eller något annat hårt för att verkligen trycka till smeten ordentligt. Ta bort bakplåtspappret och häll på den ljusa smeten direkt och tryck dit smeten på samma sätt. Placera formen i kylen och låt svalna helt.

  5. Glasyr: smält choklad över ett vattenbad, tillsätt smör, olja och vatten.​

  6. Ta ut formen ur kylskåpet och häll på glasyren. Sätt tillbaka kakan i kylen i minst 2 h allra bäst är det om kakan får stå över natten. Skär kakan på längden och sedan i mindre bitar, precis så som Bajadera ser ut. Avsluta med att pudra på lite kakao.

PRODUKTER

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910