Ajvarpaj

Ingredienser

Pajdeg
250 g vetemjöl
150 g smör
2 ägggulor
½ tsk salt
2-3 msk kallt vatten

Tips! Pajdegen går att förbereda dagen innan och förvara i kyl men se till att ta ut den ur kylen i minst 90 min innan användning för att enklare kunna rulla

Fyllning 1
1 purjolök ca 200 g
150 g bacon
En nypa salt
En nypa timjan
1 msk olivolja

Fyllning 2
200 g färskost
200 g creme fraiche
3 msk Podravka Ajvar mild eller stark
100 g halvhård ost, tex gouda
2 äggulor
1 ägg
En nypa salt
En nypa svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Knåda en deg genom att blanda vetemjöl med salt i en bunke, tillsätt tärnat smör och smula sönder med fingrarna genom knådning. Tillsätt därefter äggulor och vatten och knåda tills allt går ihop till en deg.
3. Forma degen till en boll och slå in i plastfolie, låt stå i kylskåpet minst 1 h.
4. Tvätta purjolöken noggrant, skär sedan i tunna skivor. Skär bacon i mindre tärningar. Stek baconet i en varm stekpanna tills det börjar få en fin färg och börjar släppa ifrån sig fett i pannan. Tillsätt därefter purjolöken, olivolja, salt och timjan. Rör om och stek i ca 4-5 min tills purjolöken börjar mjukna. Stäng av plattan och låt svalna helt.
5. Ta fram en annan bunke och blanda färskost, creme fraiche, äggulor och ett helt ägg. Riv ner ost, tillsätt ajvar, salta och peppra. Blanda väl.
6. Ta fram pajdegen ur kylen och placera på bakplåtspapper, täck med plastfolien och börja försiktigt kavla ut degen. Ta hjälp av bakplåtspappret för att placera degen i en pajform.
7. Skär bort överflödig deg som hänger utanför pajformen och nagga degen med en gaffel.
8. Häll över fyllning 1 över degen och sedan fyllning 2.
9. Sätt in pajen i den förvärmda ugnen och baka i ca. 30 min. Sänk värmen till 180°C och fortsätt baka i ytterligare 10-15 min eller tills pajen börjar få en fin gyllenbrun yta.
10. Ta ut pajen ur ugnen och låt svalna minst 10-15 min innan servering.


LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube