top of page
Image-empty-state.png

Burek filodegspaj

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

Ingredienser

Filodeg
500 g Zlatni puder vetemjöl
260 ml ljummet vatten
15 g salt

Fyllning
500 g nötfärs
10 g salt
10 g svartpeppar
10 g Vegeta allkrydda
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Gör så här

1.
Börja med att blanda ihop filodegen till en smet, knåda ordentligt. Forma till två större bollar.
2.
Låt degen vila i 1 h.
3.
Finhacka gul lök och tillsätt till köttet. Tillsätt salt, svartpeppar och Vegeta allkrydda. Blanda ordentligt. 
4.
Mjöla ett större bord och påbörja kavla ut filodegen. Målet är att få filodegen så tunn som möjligt, detta kan vara svårt i början och kräver sin övning. På Balkan använder man ofta en tunnare variant av kavel typ en som är lika tjock som en träkvast till sopborstar. Denna använder man till att lyfta och stretcha degen. Börja med att få degen så tunn som möjligt på det sättet och fortsätt sedan att försiktigt dra ut filodegen med händerna. 
5.
När filodegen är tunn måste man olja in den lite. Börja sedan att spida ut fyllningen längs med kanterna och rulla ihop till en burek. Upprepa processen tills fyllningen är slut. Gör en stor burek alternativt flera mindre. 
6.
Smörj in bureken med ytterligare lite olja när man lagt den i en ugnsfast form.
7.
Baka i en väl uppvärmd ugn, 200°C i ca 30 min eller tills gyllene.
8.
Servera tillsammans med flytande yoghurt som dricka.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page