top of page
Image-empty-state.png

Klepe

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

Ingredienser

Deg
250 g Plivit mjöl
1 ägg
3 skedar Plivit solrosolja
80-90 ml vatten
Salt

Fyllning
200-250 g nötfärs
1 mindre gul lök
1 vitlöksklyfta
2 skedar kokande vatten
Svartpeppar
Salt
Vegeta

Vid servering
50 g smör
1 sked Vegeta paprikapulver
2 vitlöksklyftor
150-200 g fetare crème fraiche

Till servering:
Plivit somun- eller lepina bröd

Gör så här

1.
Sila mjölet för att undvika klumpar. Forma därefter en mjölhög på arbetsbänken och gör en liten grop på toppen, ungefär som en vulkan. Tillsätt därefter ägget och äggulan i gropen, spara äggvitan. Tillsätt olja samt vattnet och knåda 3-4 minuter tills degen är hård. Det går även bra att använda en matberedare. När degen är färdigknådad, rulla ihop den till en boll med lite hjälp av olja i handflatan. Vira om med plastfolie samt täck med en kökshandduk, låt stå en timma.
2.
Förbered fyllningen under tiden. Skär gullöken samt vitlöken i så små bitar som möjligt och blanda med köttet. Tillsätt kokande vatten, olja och kryddor. Låt stå en stund.
3.
Kavla ut degen till 3-4 millimeters tjocklek. Låt degen stå i 10 minuter till.
4.
Skär därefter med en vass kniv 5x5 cm stora kvadrater.
5.
Pensla äggvita på varje kvadrat innan du lägger på fyllningen.
6.
Fyll varje kvadrat och ”stäng den” genom att dra ena hörnet till det andra så att en triangel skapas och tryck till med fingrarna eller en gaffel. 
7.
Fyll en större kastrull med 2 liter vatten, tillsätt lite salt samt en sked olja. När vattnet har kokat upp kan du lägga ner några stycken deg knyten i taget, men inte för många då dem inte kommer tillagas på ett bra sätt. När degknytena börjar komma upp mot ytan efter ca 3-4 minuter är dem klara.
8.
Till servering: Ta fram en mindre panna eller kastrull. Tillsätt en sked paprikapulver tillsammans med 50 gram smör, låt gå en stund tills det kokat samman. Ta fram en liten skål samt en vitlökspress. Blanda gräddfil tillsammans med vitlök, salta och peppra samt tillsätt lite färsk persilja om så önskas.
9.
Ta fram en djupare tallrik, lägg upp dem varma ”klepe”-degknytena, häll på lite av smör- och paprikablandningen samt klicka över lite av gräddfilsblandningen. Servera direkt.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page