top of page
Image-empty-state.png

Sasas kifle

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

Ingredienser

Deg
250 ml vatten
250 ml mjölk
40 g färsk jäst
1 dl olja
800-900 g Klas Zlatni Puder vetemjöl
1 msk salt
1 msk socker
1,5 dl smält smör

Pensla med:
50 g smält smör
1 ägg + 1 msk mjölk
Strö över sesam, salt eller kummin

Gör så här

Recept av vår goda vän Sasa, dessa kifle blir magiskt goda!

1. Blanda ljummet vatten och ljummen mjölk, smula i jästen. Tillsätt därefter salt, socker samt olja. Häll därefter i mjöl i omgångar medans du knådar. Mängden mjöl kan variera men degen ska kännas luftig och gå ihop fint.
2. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, håll koll.
3. Mjöla och stjälp ut degen, dela degen i ca 15-20 mindre bollar.
4. Kavla ut varje degboll relativt tunt med hjälp av en kavel.
5. Smält ca 1,5 dl smör eller mer och pensla varje utkavlad degboll, låt stå så ca 5 min.
6. Töj ut degen med hjälp av händerna så att degen blir ännu tunnare och börjar likna en triangel i formen.
7. Börja sedan med att rulla in den yttersta längsta kanten på triangeln in mot den minsta kanten så att du får en fin giffel/kifla. Medans du rullar gifflarna kan du fortsätta att försiktigt dra ut degen genom att hålla emot den längsta kanten och dra i den minsta så att man får en stabil giffel som inte faller ihop.
8. När alla degbollar har blivit färdiga gifflar/kifle så är det dags att pensla en plåt med smör och därefter placera gifflarna på plåten. Blanda ihop 1 ägg och 1 msk smält smör, pensla gifflarna. Strö över salt och sesam eller salt och kummin. Låt gifflarna stå i ca 25 min.
9. Värm ugnen till 230°C och baka tills gifflarna får en gyllenbrun färg.
10. Pensla med ytterligare lite smör precis efter du tagit ut gifflarna ur ugnen.
11. Servera direkt med Plivit Travnicki vitost eller Meggle Kajmak.

Tips!
Zlatni Puder vetemjöl finns i mjölhyllan hos alla Willys butiker och är utan tvekan det bästa mjölet för att göra kifle på.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page