top of page
Image-empty-state.png

Sogan-dolma

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

Ingredienser

500 g nötfärs
100 g ris
8-10 st mindre gul lökar
8-10 blancherade vinblad
5 matskedar olja
Podravka söt paprika pulver
Salt
Peppar
Vegeta
Persilja

Till servering:
Plivit somun- eller lepina bröd

Gör så här

1.
Börja med att skala gullöken och låt koka i vatten ca 5-6 minuter. Det är viktigt att löken inte kokar sönder. Lägg ner den färdigkokta löken i kallt vatten och låt svalna.
2.
Förbered under tiden fyllningen.
3.
Blanda köttet med salt, peppar och Vegeta samt riset och oljan. Tillsätt gärna lite mer paprikapulver så att köttet får en rödare färg.
4.
När löken har svalnat börja med att trycka ut löken från mitten så att lökens olika lager faller ut.
5.
Börja därefter försiktigt att fylla löken med köttfyllningen och lägg ner i en kastrull tillsammans med några vitlöksklyftor.
6.
Ringla över lite olja och sätt på spisen. När man hör att lökarna börjar stekas är det dags att fylla på med vatten så att det knappt täcker. Låt koka upp under lock under hög värme.
7.
Tillsätt mer vatten så att det igen nästan täcker lökarna när vattnet börjar dunsta av.
8.
Låt koka upp igen men sänk sedan värmen lite och lägg på lock. Låt koka ca 30 minuter.
9.
Det enklaste sättet att kolla om det är klart är att kolla på om riskornen i fyllningen är färdigkokta. Om så är fallet är det klart.
10.
Blanchera vinbladen och fyll med köttfyllning, koka eller förbered i ugnen.
11.
Gör en redning på två matskedar mjöl, en matsked paprikapulver samt lite vatten. Häll över redningen över lökarna och låt småputtra ytterligare 3-5 minuter.
12.
Servera med lite hackad persilja, creme fraiche och Plivit somun- eller lepinabröd.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page