top of page
Image-empty-state.png

Svampgryta med Ajvar

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

Ingredienser

20 g torkad Karl Johan svamp
250 g champinjoner
250 g skogschampinjoner
3 msk olivolja
1 gullök
2 medelstora morötter
100 g rotselleri
2 vitlökskyftor
240 g kikärtor
100 g korn
150 ml Vermouth eller sött vitt vin
100 g Podravka Ajvar mild
2 lagerblad
Salt
Peppar
1 L grönsaksbuljong
1-2 msk finhackad persilja

Recept av Andrea Cukrov

Gör så här

1. Lägg de torkade Karl Johan svamparna i en skål och häll på lite kokande vatten, ställ åt sidan.
2. Rengör champinjonerna och skär i skivor. Värm två matskedar olivolja i en större grytkastrull och stek champinjonerna tills de har fått fin färg på båda sidorna. Ett tips är att göra detta i omgångar då svampen kokas istället för steks om man har i för mycket svamp direkt i pannan. Ta upp svampen när den fått fin färg och nästan karamelliseras.
3. Tillsätt 1 msk olivolja i samma panna som svampen har steks i och tillsätt finhackad gullök, morötter, selleri och vitlök. Stek allting ett bra tag tills grönsakerna har mjuknat helt och hållet, nästan så att de karamelliseras.
4. Skölj kikärtorna och låt rinna av, häll över resten av grönsakerna och tillsätt kornet. Blanda allt väl och häll över Vermouthen, låt puttra tills alkoholen avdunstat.
5. Rör i ajvar, lagerblad, champinjoner, Karl Johan svampen samt vattnet som de har blötlagts i. Krydda med salt och peppar och häll på grönsaksfonden.
6. Sänk värmen och låt sjuda med ett halvtäckt grytlock i ca 30 min eller tills kornet är mjukt.
7. Smaka av med salt och peppar, strö över persilja och servera direkt.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page