Munkar så som man äter och gör dem på Balkan. På sommaren säljs dem oftast på stränderna och alla bagerier har dem. Krofne fylls oftast med en marmelad eller hasselnötsfyllning.

KROFNE

Tips! Ha inte för hög temperatur på oljan när du friterar eftersom du då snabbt får en gyllenbrun yta men inte får munkarna klara i mitten.

25 g jäst

4 dl mjölk

0,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

10 dl vetemjöl

0,5 dl rapsolja

0,5 tsk salt

 

Fyllning

Plivit plommonmarmelad

 

Vid servering

Florsocker

  1. Börja med att lösa upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt sedan 5 dl av vetemjölet, socker, vaniljsocker och salt. Vispa ihop det till en slät och helt klumpfri smet. Tillsätt ägg och olja och fortsätt vispa. Tillsätt sedan resten av mjölet och fortsätt knåda degen eller sätt den i en bakmaskin, knåda i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig.

  2. När degen knådas klart ska den jäsa ca. 45 min i rumstemperatur, täck helst bunken med plastfolie eller en duk. 

  3. Mjöla bordet och häll ut degen, kavla ut den så den är ca 1 cm tjock.

  4. Använd ett glas för att stansa ut degen.

  5. Täck den stansade degen under en bakduk och låt jäsa ca 30 min. 

  6. Värm upp olja till ca. 180 grader i en kastrull och fritera några munkar åt gången. Fritera tills dem har fått en fin gyllenbrun yta på båda sidor. Lyft ur munkarna ur kastrullen och låt rinna av på hushållspapper. 

  7. Låt munkarna svalna och förbered din marmeladfyllning så länge.

  8. Fyll en spritspåse med valfri marmelad, vi föredrar Plivit plommonmarmelad. Stick ett hål genom munkarna och fyll med marmeladen.

  9. Pudra därefter på lite florsocker på munkarna.

produkter

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910