sarma
1 st. Plivit helt surkålshuvud
600 g nötfärs
1 msk Podravka paprikapulver stark
100 g ris
3 st. vitlöksklyftor
2 st. gullökar
50 ml solrosolja
Salt
Vegeta
Peppar
Färsk persilja
Till servering:
100 g normal saltat smör
1 tsk Podravka paprikapulver stark
-
Förbered färsen i en bunke.
-
Skala löken och hacka ner den i små bitar.
-
Lägg ner löken i en panna och stek löken tills den blir glansig.
-
Häll ner den hackade vitlöken och bryn en kort stund till, häll sedan lökblandningen på färsen i bunken. Tillsätt sedan paprikapulver, salt, peppar, kokat ris, hackad persilja och blanda till en smet.
-
Förbered surkålen genom att plocka isär bladen, koka en stund för att få dem mjukare och följsammare.
-
Låt surkålen svalna helt och börja sedan att skära surkålen i trianglar, ha i åtanke att dem inte blir för små då dem ska fyllas med färsblandningen.
-
Fyll kålbladen genom att lägga lite färsfyllning runt ½ matsked färs och rulla sedan kålbladet, vik in och tryck in kanterna mot mitten så kålbladet stängs helt.
-
Upprepa tills färsblandningen är slut.
-
Lägg den fyllda kålen i en kastrull och börja fyll upp kastrullen i en cirkulär form tills alla kålblad är på plats. Täck med vatten och låt koka i 2 h.
-
Bryn smör med paprikapulver innan servering.
-
Servera med potatismos, en klick creme fraiche samt en brödbit, häll över det brynta paprikasmöret på kåldolmarna.
produkter


