Burek är en filodegspaj som äts mycket på Balkan. Burek är traditionellt sätt fylld med nötfärs, men kommer i olika fyllningar så som spenat & ost (zeljanica/burek med ost och spenat), sirnica (vitost/burek med ost), krompirusa (potatis/burek med potatis) är dem vanligaste sorterna.
"slagani burek"
snabb BUREK
Fyllning:
500 g nötfärs
350 g gul lök
2 msk Vegeta allkrydda
1 dl Plivit solrosolja
1/2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk bskpulver
1 förpackning Plivit filodeg eller Plivit jufka
-
Börja med att finhacka gullöken och stek tills gyllene i 3/4 dl solrosolja.
-
Tillsätt nötfärsen och krydda med Vegeta allkrydda och svartpeppar. Fortsätt steka i 8-10 min.
-
Ta fram en bunke och mixa ägg, vatten, matlagningsgrädde, resterande solrosolja, salt samt bakpulver. Blanda till en jämn smet.
-
Ta fram en ugnsform, helst en rund form med ca 24 cm i diameter. Smörj formen med lite solrosolja och lägg på 2 ark filodeg. Smörj sedan varje lager filodeg med äggsmeten. Strö över köttfärsen på äggsmeten och lägg på 2 st ark filodeg. Upprepa tills sista lagret. Avsluta med att toppa med 2 st filodegsark och smörj på lite av äggsmeten, spara lite.
-
Värm ugnen till 190°C och baka i 20-25 minuter. Öppna luckan efter halva baktiden och häll över resterande äggsmet.
-
Servera bureken varm tillsammans med crème fraiche och en sidosallad med tomat samt yoghurt som dricka.
Tips!
Detta recept ger en burek med 8 lager fyllning + 2 extra lager filodeg i botten samt + 2 lager filodeg på toppen. Baka i en form med ca 24 cm i diameter.
produkter


