Burek är en filodegspaj som äts mycket på Balkan. Burek är traditionellt sätt fylld med nötfärs, men kommer i olika fyllningar så som spenat & ost (zeljanica/burek med ost och spenat), sirnica (vitost/burek med ost), krompirusa (potatis/burek med potatis) är dem vanligaste sorterna.

"slagani burek"

snabb BUREK

Fyllning:

500 g nötfärs

350 g gul lök

2 msk Vegeta allkrydda

1 dl Plivit solrosolja

1/2 dl matlagningsgrädde

1 ägg

1/2 dl vatten

1/2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 msk bskpulver

1 förpackning Plivit filodeg eller Plivit jufka

  1. ​Börja med att finhacka gullöken och stek tills gyllene i 3/4 dl solrosolja. 

  2. Tillsätt nötfärsen och krydda med Vegeta allkrydda och svartpeppar. Fortsätt steka i 8-10 min. 

  3. Ta fram en bunke och mixa ägg, vatten, matlagningsgrädde, resterande solrosolja, salt samt bakpulver. Blanda till en jämn smet.

  4. Ta fram en ugnsform, helst en rund form med ca 24 cm i diameter. Smörj formen med lite solrosolja och lägg på 2 ark filodeg. Smörj sedan varje lager filodeg med äggsmeten. Strö över köttfärsen på äggsmeten  och lägg på 2 st ark filodeg. Upprepa tills sista lagret. Avsluta med att toppa med 2 st filodegsark och smörj på lite av äggsmeten, spara lite.

  5. Värm ugnen till 190°C och baka i 20-25 minuter. Öppna luckan efter halva baktiden och häll över resterande äggsmet.

  6. Servera bureken varm tillsammans med crème fraiche och en sidosallad med tomat samt yoghurt som dricka.

Tips!

Detta recept ger en burek med 8 lager fyllning + 2 extra lager filodeg i botten samt + 2 lager filodeg på toppen. Baka i en form med ca 24 cm i diameter.

produkter

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910