top of page
Image-empty-state.png

Äppelpita

Image-empty-state.png

Ingredienser

6 stycken röda äpplen
2 msk smör
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
2 msk socker
300 gram Plivit färsk filodeg
Neutral olja till pensling

Sockerlag
500 ml vatten
1,5 dl socker
1/2 citron

Gör så här

Sockerlag
1. Koka upp vatten, socker och saften från en halv citron
2. Låt små puttra i 20 min, låt sedan svalna

Äppelfyllning
1. Riv äpplen med ett rivjärn (riv på den grövre sidan av rivjärnet)
2. Smält 2 msk smör i en kastrull, tillsätt kardemumma samt kanel
3. Tillsätt de rivna äpplena samt 2 msk strösocker
4. Låt småputtra i 5 min

Montering:
1. Pensla varje filodegsark med olja och lägg ihop dem två och två
2. Lägg en sträng äppelfyllning 3 centimeter från kanten och rulla sedan filodegen till en rulle, upprepa tills du har 3 stycken rullar.
3. Dela rullarna i mindre bitar och placera i en smord form (smörj formen med neutral olja)
4. Pensla sedan även de små rullarna med olja och grädda i ugnen i cirka 23 - 30 min till de är gyllene.
5. Häll sockerlagen över filodegs rullarna direkt när du tar ut dem från ugnen och låt rullarna suga upp all sockerlag
6. Servera

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page