top of page
Image-empty-state.png

Krofne med nyponmarmelad

Image-empty-state.png

Ingredienser

Recept för 30 stycken

12 gram jäst
2 dl mjölk
1 dl socker + 1 dl socker till att rulla dina färdiga krofne i
1 ägg + 1 äggula
7,5 dl Zlatni puder vetemjöl
0,5 dl rapsolja
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Olja till fritering

Fyllning:
Podravka nyponsylt

Tips! Ha inte för hög temperatur på oljan när du friterar eftersom du då snabbt får en gyllenbrun yta men inte får munkarna klara i mitten.

Munkar så som man äter och gör dem på Balkan. På sommaren säljs dem oftast på stränderna och alla bagerier har dem. Krofne fylls oftast med en marmelad eller hasselnötsfyllning

Gör så här

1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt)
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken, 1 dl socker, salt samt vaniljsocker
3. Rör ner 4 dl Zlatni puder och tillsätt sedan ägget, äggulan samt oljan
4. Rör ner ytterligare 3,5 dl zlatinpuder och rör till en deg (degen ska vara lite kladdig)
5. Låt degen jäsa en timme under bakduk
6. Mjöla bakbordet och kavla ut degen
7. Stansa ut runda former med hjälp av ett glas och låt sedan jäsa i ytterligare 30 min
8. Hetta upp oljan och fritera munkarna i cirka 1,5 min per sida
9. Låt munkarna rinna av lite innan du fyller dem med nyponmarmelad och rullar den i socker

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page