top of page
Image-empty-state.png

Krofne semlor

Image-empty-state.png

Ingredienser

1/2 kg Zlatni Puder vetemjöl
20 g färsk jäst
6 g Dolcela bakpulver
40 g strösocker
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
10 g Dolcela Bourbon vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
1 dl solrosolja
2,5 dl mjölk
1 tsk rum

Fyllning:
2 dl vispgrädde
150 g mandelmassa

Florsocker

Gör så här

1. Värm upp mjölken i mikron. Smula ner jäst och blanda med 5 msk av den ljumna mjölken + 1 tsk socker & 1 tsk vetemjöl. Låt stå 15 min.
2. Ta fram en bunke och blanda ihop ägg, socker, vaniljsocker, olja, salt, rum. Tillsätt smeten som stått i 15 min samt resterande mjöl och bakpulver. Häll i resterande mjölk som fortfarande ska vara ljummen. Tillsätt äggulan. Knåda ihop till en fin deg. Om degen är alldeles för kladdig kan man tillsätta 1-2 msk vetemjöl extra.
3. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i 1,5 h.
4. Mjöla bordet och börja kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek.
5. Stansa ut runda cirklar med hjälp av ett glas. Lägg ut degen på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 min och vänd sedan på cirklarna, låt jäsa ytterligare 15 min.
6. Värm upp solrosolja i en djup kastrull till ca 165°C.
7. Fritera ca 2 min per sida, håll koll så dem inte bränns av för varm olja.
8. Låt svalna helt.
9. Gör fyllningen genom att vispa upp grädden relativt löst, tillsätt grovriven mandelmassa och vispa upp grädden lite fastare. Fyll en spritspåse och lägg i kylen en stund.
10. Fyll varje krofna/munk genom att göra ett litet hål på sidan och fylla med hjälp av spritsen.
11. Pudra med florsocker och servera!

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page