top of page
Image-empty-state.png

Lanetårta med vaniljkräm

Image-empty-state.png

Ingredienser

300 g hela Lane kex (1 förpackning)
ca 3 dl starkt bryggt kaffe (att doppa kex i) eller alternativt mjölkchokladkräm

Chokladkräm
300 g färskost
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao

Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 st äggulor
3 msk maizena
2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker
25 g rumstempererat smör

Chokladganache
200 g mörk choklad 55%
1 dl vispgrädde

Gör så här

1.
Vaniljkräm: häll mjölken i en kastrull och koka upp. Vispa äggulor, maizena och socker i en bunke. Häll i äggblandningen under konstant uppvispning och häll sedan tillbaka i kastrullen. Koka vaniljkrämen på medelvärme under vispning (vispa hela tiden) tills krämen börjar bli tjock. Ta bort från värmen och tillsätt smöret lite åt gången samtidigt som du fortsätter vispa. Häll över krämen i en värmetålig bunke. Täck över med plastfolie och ställ i kylen för att svalna.
2.
Chokladkräm: lägg allt i en bunke och vispa med elvisp tills du får en krämig konsistens.
3.
Chokladganache: grovhacka chokladen. Värm upp grädde i micron eller i en liten kastrull och häll över chokladen. Låt stå ca 2-3 min. Rör sedan om till en slät och fin chokladganache. 
4.
Monterna tårtan: klä en avlång form ca 1,5 L med bakplåtspapper hela vägen upp. 
5.
Doppa Lane kexen i ljummet kaffe. Varva sedan kexen och fyllningarna (spara en del till att dekorera med). Häll över chokladganache på tårtan och spritsa på chokladkräm med önskat mönster. Strö över chokladströssel och kexsmulor. 
6.
Låt tårtan stå i kylskåpet tills den stelnat, gärna över natten. Ta försiktigt upp kakan med hjälp av bakplåtspappret och ställ försiktigt ner tårtan på ett serveringsfat. Dekorera med vit choklad på sidorna.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page