top of page
Image-empty-state.png

Ruzice

Image-empty-state.png

Ingredienser

750g Plivit filodeg (1,5 paket)
600g valnötter hackade
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50g smält smör
200g smält smör

Sockerlag:
4 dl socker
8 dl vatten
2 msk vaniljsocker
0,5 tsk citronjuice

Gör så här

1. Vik upp filodegsbladen så dem står platta på arbetsbänken.
2. Blanda dem hackade valnötterna med 1 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker och 50 g smör.
3. Sätt ugnen på 170 grader över och undervärme.
4. Strö över blandningen över filodegsbladen och sprid ut så att det finns över hela degplattan.
5. Rulla med två blad (från högen) från den avlånga sidan inåt. Se till att rulla tight så att det blir en tight rulle.
6. Ställ rullen åt sidan och upprepa tills fyllningen och degen tar slut.
7. Börja skära dem i önskad tjocklek, mina var 2-3 cm tjocka ungefär.
8. Placera dem i en ugnsform som på bild och se till att ha ganska tight mellan dem.
9. Ta det smälta smöret (200g) och häll över dem. Använd en sked och häll ros för ros.
10. Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i 10 minuter.
11. Efter dem 10 minuterna, låt den torka ut och få fin färg.Det tar ca 50 minuter avtäckt men alla ugnar är olika, om den börjar få färg för snabbt, sänk värmen till 150.
12. Koka under tiden din agda/sockerlag. Blanda vatten, citron, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på medelhög/hög värme i 6-7 minuter.
13. När dina ruzice är färdiga, häll över den ljumna/avsvalnade agdan över dem. Häll inte allt på en gång. Använd en soppslev och se till att varje ruzica får en del sockerlag på sig. Det som blir kvar kan man förvara i en burk i kylen och hälla på extra någon timme innan servering om dem känns lite torra.

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
Image-empty-state.png
bottom of page