Smulpaj blåbär

Ingredienser

Smuldeg
50 g socker
50 g brunt socker
Vaniljextrakt
½ tsk kanel
Citron zest från en citron
½ bikarbonat
250 g mjöl
50 g malda Lane kex
170 g smör rumstempererat
50 g rostade hasselnötter
1 ägg
Salt
 
Fyllning
250 g blåbär
1 msk socker
Apelsin zest från ½ apelsin
Citronjuice från 1 citron
1 ½ msk maizena
2 msk malda Lane kex

Gör så här

1.
Skär upp smöret i mindre bitar. Blanda ihop brunt socker, vaniljextrakt, kanel, citronzest, bikarbonat, mjöl, mald Lane och salt. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda ihop allt tills det blir en smuldeg. Tillsätt ägg och blanda ihop tills smeten går ihop.
2.
Dela upp degen i två delar, en lite större och en mindre.
3.
Kavla ut den större delen deg ca 2/3 och placera i en ugnssäker form, ca 15x26 cm med bakplåtspapper.
4.
Blanda ner rostade hasselnötter i den resterande 1/3 av degen. Låt båda degarna vila i frysen ca 30 min.
5.
Sätt på ugnen på 180°C och baka av den första degen i ca 15 min.
6.
Börja förbereda fyllningen under tiden genom att blanda ihop blåbär, socker, citronzest och maizena i en bunke.
7.
Ta ut degen ur ugnen och häll på fyllningen.
8.
Strössla över lite malda Lane kex över fyllningen och strössla över den resterande smuldegen med hasselnötter.
9.
Sätt sedan tillbaka kakan i ugnen i ytterligare 30 min tills kakan får en fin gyllenbrun yta.
10.
Servera ljummen eller låt stå i kylen över natten och skär sedan upp i mindre bitar.

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube