ugnsbakade bönor

800 g vita bönor på burk

200 g Podravka ajvar mild

2 msk olivolja

1 tsk paprikapulver söt

1-2 tsk salt

2 st vitlöksklyftor

2 st mindre auberginer eller 1 större

3 plommontomater

1 medelstor zucchini

Vitost eller mozarella

Torkad eller färsk timjan

Vitpeppar

  1. Tvätta tomaterna samt torka dem, skär i tunna skivor. Tvätta aubergine och zucchini, torka och skär i tjockare skivor.

  2. Värm en stekpanna med lite olivolja och stek aubergine i 3-4 min på vardera sida tills gyllenbruna, salta. Ta ut ur stekpannan och låt svalna.

  3. Tillsätta olivolja och gör detsamma med zucchinin. Glöm inte att salta lite lätt.

  4. Skölj de vita bönorna väl under vatten, sila av. Lägg bönorna i en bunke tillsammans med Podravka ajvar, olivolja, vitlök, paprikapulver, salt, vitpeppar samt timjan. Blanda väl.

  5. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Bred ut bönfyllningen och varva med att växelvis lägga på aubergine, tomat och zucchini tills bönorna är täckta av grönsakerna. Ringla över lite olivolja och grädda i ugnen på 200°C i ca 25-30 min. Stäng av ugnen och ta ut formen, toppa med vitost eller mozzarella och ställ in formen i den avstängda ugnen tills osten smält.

  6. Servera direkt, som en hel huvudrätt eller som tillbehör till annat protein, passar utmärkt att servera till grillat.

PRODUKTER

BALKAN FOR BEGINNERS

LUCERNAVÄGEN 10, VÄSTERVIK

BALKAN FOR BEGINNERS ÄR ETT PROJEKT FRÅN PLIVIT TRADE AB

INFO@BALKANFORBEGINNERS.COM | TEL.0490-21910