top of page

BALKAN GRILLGUIDE

På Balkan grillar man gärna och ofta, alltifrån helgrillat lamm till fisk. Som tillbehör äter man oftast bröd, sallad och kanske nån potatis. På Balkan har man inte sås som här i Sverige utan röror står som sås där den mest kända och använda är paprikaröran, ajvar. Vegeta står som huvudingrediens i marinaden till köttet, fisken eller det vegetariska. 

Såhär tillagar du cevapi på grillen & i stekpannan!

Såhär tillagar du cevapi på grillen & i stekpannan!

Spela video

Det mest tradtionella och troligtvis det mest igenkända som man grillar på Balkan är cevapcici/cevapi. Cevapi är järpar gjorda på färs som grillas och äts tillsammans med lepina-eller somunbröd, ajvar och kajmak. 

Något annat man oftast lägger på grillen är pljeskavica som är Balkans svar på burgare. 

Gällande fisk så äter och grillar man oftast hel fisk oavsett om det är mindre eller större fiskar.

  • När man grillar eller steker cevapi så ska man inte tillsätta något extra fett.

  • För bäst resultat så värm somun- eller lepinabrödet i en micro och lägg sedan på det på grillen så det får en fin gyllenbrun och knaprig yta samtidigt som det drar åt sig fettet från köttet du grillar.

  • Vegeta är perfekt att använda till alla slags mariander oavsett om det gäller kött, fisk eller grönsaker.

  • Ajvar är gott att äta bara som det är till grillat eller så kan man blanda ut ajvar med en klick creme fraiche.

541A2370_min.jpg

Produkter

Här kommer beskrivning av våra produkter som vi använder oss av när vi lagar mat från Balkan.

plivit_cevapisarajevo.png

Plivit cevapi gjorda på nötfärs, helt utan tillsater och nitritsalt.

Plivit Sarajevo är nötfärsjärpar smaksatta med svartpeppar.

plivit_cevapiBL.png

Plivit cevapi gjorda på nötfärs, helt utan tillsater och nitritsalt.

Plivit Banja Luka är nötfärsjärpar smaksatta med vitlök.

BFB_pljeskavica_utklippt.png
BFB_pljeskavica_ost.png
pljeskavicapaprika_utklippt.png

Plivit pljeskavica är gjorda på nötfärs och är helt utan tillsatser. Finns i tre smaker, en klassisk, en fylld med vitost och en med het paprika.

lepinagrill_min.jpg
Somunutklipp_min.png

Plivit somunbröd är ett vitt fluffigt bröd bakat på traditionella recept i ugn.

Plivit lepina är samma bröd som somun men stenugnsbakat.

3850104051012_1072_min.png
3850104050565_1071.tif

Podravka Ajvar är en vegansk paprikaröra, helt utan tillsatser och konserveringsmedel.

vegeta-ps.png

Vegeta är en allkrydda som är perfekt att använda till alla grill marinader.

bottom of page