top of page

Varumärken från Balkan

58a338fc65d51.jpg

Bambi

Bambi är ett multinationellt företag från Serbien som producerar kex. År 1967 produceras det första "Plazma" kexet som något år senare blev ett av de allra starkaste varumärkena i Jugoslavien. Utanför Balkan så används inte namnet Plazma utan kexet går under namnet "Lane". Lane kex äts oftast som det är eller doppas i mjölk. Lane kex kommer i två varianter, som hela kex samt som malda kex. Lane används mycket till bakning och desserter men även som fyllning i söta pannkakor för extra krisp.

BFB_cedevitadrink.jpg

Cedevita

Cedevita, ett multivitaminpulver som blandas ut med vatten. Cedevita började produceras 1969 av ett läkemedelsföretag i Kroatien och såldes då endast på apotek. Den första och den mest klassiska smaken av Cedevita är den med apelsin.  Cedevita är idag tillgänglig överallt från cafeer och restauranger på Balkan till din närmsta ICA butik.

Cockta-pointbleu-design-Web-02.png

Cockta

Cockta är den mest populära alkoholfria drycken från forna Jugoslavien som många generationer har växt upp med. Cockta innehåller inte koffein eller ortofosforsyra. Cockta skapades 1953 av uppfinnaren Emerik Zelinka i Slovenien när han blandade granatäpple, vitamin C, olika örter och karamelliserat socker till en cocktail, därav namnet Cockta. Hemligheten till Cocktas speciella smak är den unika blandaningen av 11 olika örter med en fräschör från citron och apelsin.

BFB_krasbajadera_brand.jpg

Kras

KRAS det största konfektyrföretaget på Balkan med huvudkontor i Zagreb, Kroatien. Den första chokladasken under varumärket Kras producerades 1952. Under varumärket KRAS finns idag flertalet stora varumärken som "Bajadera" - en nougatpralin som är en riktig klassiker, "Napolitanke"- våffelrån med olika fyllningar, "Animal Kingdom" (Zivotinjsko carstvo) - mjölkchoklad med samlar klistermärken som man samlar i album.

bfb_meggle.jpg

Meggle

Meggle är ett mejeriföretag som grundades redan 1889 i Tyskland. Meggle har fabriker och kontor i Bosnien & Hercegovina sedan 20 år tillbaka där man producerar traditionella mejeriprodukter för Balkan regionen, bland annat Kajmak. Meggle står för produkter av hög kvalitet och har ett brett sortiment av mejeri.

bfb_podravka_ajvar.jpg

Podkravka

Podravka är ett av de allra största livsmedelsföretagen i sydöstra Europa. Podravka har i sitt sortiment flera riktiga klassiker så som Vegeta allkrydda, Podravka ajvar, Podravka soppor, Dolcela, Lino osv. för att nämna några av deras varumärken. Podravka grundades av bröderna Wolf 1934 och har sitt huvudkontor i Koprivnica, Kroatien. Podravka exporterar idag till över 40 länder.

BFB_lexikon_cevapi.jpg

Plivit

Plivit står för mat från det bördiga Balkan. Under Plivit varumärke finns det mesta, alltifrån små cornichon gurkor till burek och grillsortiment. Plivit strävar efter att hela tiden utveckla sitt sortiment.

Plivit äger 2 st egna fabriker i Bosnien & Hercegovina där alla grönsaker under varumärket läggs in. Plivit jobbar tätt ihop med bönderna i Bosnien & Hercegovina vilket gör att vi har kontroll från frö till färdig produkt.

bfb_smoki.jpg

Smoki

Smoki är var först på marknaden att producera jordnötsbågarna/flips i sydöstra Europa. Smoki producerades för första gången 1972 och blev snabbt en storfavorit hos snacks-lovers och är fortfarande nummer 1 hos många. Smoki är gjort på äkta jordnötter, högkvalitativt majsmjöl och vegetabilisk olja, helt utan tillsatser. Smoki är omåttligt populära och på Balkan har varumärket Smoki blivit synonymt med jordnötsbågar.

bfb_hemsida_vegeta.jpg

Vegeta

Vegeta är en allkrydda gjord på en bas av torkade grönsaker och är en riktig klassiker från Balkan. Finns i varje kök på Balkan och kan användas till allt så som kött, kyckling, fisk och grönsaker. Vegeta har funnits över 60 år på marknaden och uppfanns av Zlata Bartl. Vegeta har varit en storsäljare sedan starten och säljs idag i över 50 länder. Med Vegeta äter man bättre, prova själv nästa gång du lagar mat.

Alla varumärken distribueras av Plivit Trade

bottom of page